80/10/10 mot candida

Innan du börjar äta 80/10/10

Publicerad 2013-08-06 18:58:00 i Allmänt,

Funderar du seriöst på att börja äta enligt 80/10/10 dieten? Va kul! Här kommer några tips på förberedelser!

* Läs "The 80/10/10 diet" av Dr Douglas N Graham. Boken förklarar allt! Jag bad först mitt bibliotek köpa hem den för att se om det var något att ha. Sedan beställde jag en egen och har läst den flera gången efter det! Du hittar den bl.a här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1893831248

* Ät endast råa grönsaker i några dagar. Ingen frukt med högt GI! Denna övergången behöver du göra för att fettet du åt idag, igår och ytterligare någon dag tillbaka är kvar i kroppen. Det kan ibland ta tre dagar innan det försvinner. Om du äter vanliga husmanskost kost, strikt vegankost eller till och med raw food så innehåller din kost troligen för mycket fett för att du ska kunna göra förändringen över en natt.

Ät gröna bladgrönsaker så som bladspenat, ruccola, blandsallad och lägg till paprika, gurka, tomat, zucchini, aubergine. Lite sura bär kan du lägga till om det känns bra i magen. Här är tre tips på vad jag åt:

Rå Tomat Sallad
Ruccola, tomat, soltorkad tomat, färsk basilika

 
Rå Zucchini pasta
Zucchini, aubergine, blaspenat, paprika

Rå Björnbärs Sallad
Bland sallad, tomat, björnbär
 
Notera att detta var små portioner och att jag tog om flera gånger om! Ät mycket och försök att äta så mycket du bara kan eftersom grönsaker inte innehåller många kalorier. Välj t.ex. att äta mer tomat (26kcal per 100g) framför isbergssalad (14kcal per 100g). Se även till att dricka mycket vatten!

* Tillsätt frukt efter några dagar. Prova att äta grapefrukt, plommon, päron, äpple, apelsiner, jordgubbar, nektariner, vindruvor, bananer och blåbär. Känns det okej i magen? Då kan du följa dieten och äta frukt med med högt GI också!

* Var beredd på detox symtom! När din kropp vänjer sig vid lättsmält och näringsrik föda behöver den inte längre kämpa med att bryta ner kött, halvfabrikat, mjölkprodukter och annat som du tidigare kanske haft i din kropp. Nu får kroppen istället ork att rena din kropp! Det kan du märka genom diarré, förstoppning, huvudvärk, acne, gaser, trötthet mm. Men håll ut, det är goda tecken och ska försvinna efter en tid!

Notera: har du candida kan det vara svårt att skilja på candida symtom och detox symtom! Men jag kan berätta att jag fick bättre matsmältning och mindre toalett besvär när jag bytte kost. Dock är magont, illamående, gaser och trötthet kvar. Du får känna efter hur du mår själv och lyssna på din kropp.

* Räkna kalorier! Håll koll på hur mycket du stoppar i dig och hur fördelningen mellan kolhydrater, fett och protein. Det är viktigt så att du inte äter för liten mängd mat eller för stor mängd fett. Det finns bra sidor på internet som kan räkna ut sådant om du har uppgifter dokumenterat på vad du har ätit.

Lycka till! Det kommer att gå bra! :D

80/10/10 kost mot candida överväxt

Publicerad 2013-08-06 17:46:00 i Fakta,

Här kommer fakta som är en bra introduktion till candida och 801010!
Candida är en kortlivad organism som finns naturligt i kroppen.  Den livnär sig på socker.  I blodet har den en viktig funktion.  Om blodsockernivån blir för hög hjälper candida till att äta upp sockret och dra ner blodsockernivån.

När kroppen inte klara av att hålla stabila blodsockernivåer får candidapopulationen möjlighet att växa och blomstra.  Detta kan leda till en rad olika candidasymptom.  

Candidasymptom
Candidasymtomen är många.  Det kan röra sig om uppblåst mage, svårt att tänka, svårt att koncentrera sig, depression, förstoppning, diarré, trötthet, dålig andedräckt, menssmärtor, återkommande urinvägsinfektioner, överkänslighet mot dofter eller mat, ringande in öronen, sömnproblem, humörsvängningar, lågt blodsocker...

Candida är ett tecken på att kroppen har kommit ur balans.  De som får diabetes typ 2 brukar ofta ha candidabesvär innan diabetes utvecklas.  

Varför får man Candida?
Blodsockernivåerna i kroppen bör vara relativt stabila.  Så länge de är det är även candidapopulationen stabil.  När det finns mer socker tillgängligt växer candidapopulationen.  Frågan är alltså:  Varför får man instabila blodsockervärden?

Vanliga orskaker är att binjurarna, sköldkörteln, eller buspottskörteln inte längre fungerar optimalt.

Binjurarna producerar adrenalin, som stimulerar sköldkörtel och bukspottskörteln.  För mycket stimulans, utan perioder av återhämtning, leder till att de olika organen inte längre klarar av att fungera optimalt.

Konstant stress, stressande underhållning (stressande filmer, dataspel), intag av ämnen som stressar kroppen är alla möjliga orsaker.  Dessa kan leda till en överproduktion av adrenalin som i sin tur överstimulerar andra organ.

När blodsockernivåerna börjar variera kommer en kost med mycket fett att förvärra situationen.  Den kommer att göra det möjligt för candida att överleva, då den försvårar transporten av socker från blodet till celler som behöver det.  Det möjliggör en blomstring av candida. 

Med kosten som beskrivs här kan du få ner candidapopulationen och candidadsymptomen.  Men den kommer inte nödvändigtvis automatiskt åtgärda dina underliggande binjure, sköldkörtel, eller bukspottskörtelproblem.

Traditionella behandlingsmetoder vid Candida
Den vanligaste typen av candidakost innebär att man låter bli att äta socker och snabba kolhydrater.  Det innebär att man inte längre ger candidan lika mycket näring.  Candidapopulationen minskar med tiden och man brukar känna sig märkbart bättre.  Dessvärre kan problemen fortgå i månader eller år.  

Denna metod är mycket snabbare och istället baserad på att effektivisera transporten av socker från blodet till cellerna.


Hur du blir av med Candida

  • Dra ner fettintaget till 10% av kalorierna.  Skriv gärna ner allt du äter i NutriDiary.com så att du håller reda på det.
  • Eliminera animaliska produkter (de innehåller generellt för mycket fett, se bild till höger)
  • Ät främst färska frukter och grönsaker, 80% eller mer
  • Ät eller drick inga stimulerande ämnen som svart te, kaffe, läsk

Se till att inte börja äta för mycket frukt de första dagarna.  Det kan ta upp till tre dagar innan fettnivåerna i blodet har gått ner.  Först då kommer din kropp kunna börja transportera socker från blodet till cellerna på ett effektivare sätt.  Då kan du även börja äta mer frukt.  Du kan läsa om vad du kan göra de första dagarna för att undvika frukt med högt glykemiskt index.

Eftersom Candida är kortlevad kommer du att märka resultat snabbt.  Inom loppet av några dagar bör du må markat bättre.

Candidakur
Prova gärna den här kuren i samband med att du lägger om kosten.  Den kommer att hjälpa till att snabbt alkalinisera kroppen.

1/2 tesked bikarbonat
1 citron (nypressad juice)
1/2 glas vatten

Drick 3 gånger om dagen.  När symptomen har försvunnit kan du minska intaget av drycken.  Ta det bara en gång per dag och sedan bara en gång i veckan.

Hur kan man äta frukt om man har Candida?
Att äta en kost vars primära kalorikälla är frukt är helt möjligt för de som har candida, men bara om man håller nere fettintaget vid omkring 10% av kalorierna.

När man äter så lite fett kan sockret i blodet (glukosen) transporteras till cellerna mycket snabbare och effektivare.  Candidan får då inte tillräckligt med näring för att växa till sig.

Att blodet blir mer tunnflytande, upptaget av syre ökar och sockret kan snabbt transporteras ut till cellerna är även en stor fördel för idrottsmän.

Hur tar jag itu med de underliggande stressproblemen?
Genom att äta kosten som rekommenderas här och undvika stimulerande drycker kommer din kost inte längre att stressa kroppen.  Genom att exempelvis dricka en kopp kaffe ökar du insulinresistansen i kroppen med 33%.  Det innebär att sockret får det svårare att nå ut till celler och kan därmed istället bli näring för candida.

Det kan ha varit kosten i sig som var den stressande faktorn.  När vi, exempelvis, äter för mycket fett så klarar insulinet inte av att transportera sockret från blodet in i cellerna.  En vanlig respons som kroppen har är att producera mer insulin.  Det är binjurarna som aktiveras för att i sin tur aktivera bukspottskörteln.  När binjurarna ständigt måste aktiveras kan det leda till uttröttade binjurar.  

För övrigt är det viktigt att ha tillräckligt med mineraler, elektrolyter och vitaminer (särskilt B-vitaminer) för att bygga upp binjurehälsan.  Om du har tillgång till kokosnötsvatten (inte kokosmjölk) så kan du dricka den för att få elektrolyter.  Alger kan även hjälpa.  Men vår starkaste rekommendation är att dricka gröna smoothies.  De kommer att förse din kropp med vitaminer och mineraler. 


Expert att vända sig till: Dr Douglas N Graham

Källa: http://www.perfecthealth101.net/botacandida.htm

Om

Min profilbild

Hej, kul att du hittade hit! Vill du veta mer om candida eller läsa om hur man kan leva på en diet av endast frukt och grönt? Då har du kommit rätt! Jag är själv ingen expert utan ger dig samlad fakta från internet och böcker, personliga tips om hur jag äter, dricker, tränar och medicinerar mot för ett friskare liv! Skriv jätte gärna till mig om du undrar något eller går igenom samma sak! :D

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela